Het liefst zien we onze kinderen blij, vrolijk en gelukkig. Maar dat is natuurlijk niet hoe het altijd loopt. Kinderen kunnen soms wel eens heel boos doen. Weet dan dat boosheid een emotie is. Wanneer er over je grenzen gegaan wordt dan is het juist heel goed om boos te worden en dit te kunnen uiten. Het is een waardevolle energie. Veel ouders weten echter niet goed hoe ze moeten omgaan met hun kind dat luidkeels begint te huilen in de supermarkt of hoe ze hun kind hun tanden laten poetsen zonder dat het een strijd wordt. Vaak gaan ouders reageren op het gedrag van het kind ‘ stop nu maar’ ‘straks ga je vroeger naar bed’ en dan wordt het alleen maar erger. Logisch want je kind voelt zich niet begrepen en zet nog een tandje bij. Ze voelen hun onmachtig en hun doel lijkt onbereikbaar.
Wat je als ouder wel kan doen is rustig blijven en de emoties niet persoonlijk opvatten. Kinderen verlangen gewoon om begrepen te worden. Als je kind heel hard gaat schelden dan kan je als ouder als eerste de behoefte erkenning geven en benoemen . ‘ het is vervelend je wil verder spelen’ helaas kan dit niet …’ Het moet niet makkelijk voor je zijn, is het dat wat je nodig hebt? Het is niet leuk voor je, hoe zou je dat dan anders willen? Wat je hier doet is de gevoelens van je kind onder woorden brengen, wat het zelf nog moeilijk kan.
Geef als ouder zeker de toestemming dat je kind boos mag zijn. Wat je echter moet veranderen is dat je kind leert op welke aanvaardbare manier hij dit kan uiten.
Als ouder bepaal jij hoe je graag wil dat je kind reageert. Je kan een plan bedenken hoe je je kind gaat helpen dit te leren. Als ouder heb je niet alleen een voorbeeld functie, je begeleidt ze in hoe ze moeten omgaan met moeilijke gevoelens. Sta even stil bij jezelf en bedenk hoe jij omgaat met boosheid. Misschien heeft je kind je gewoon gespiegeld en hebben jullie beide iets te leren.
Daarnaast kan je de triggers leren herkennen die je kind boos maken. Ze kunnen niet goed omgaan met verliezen, het is moeilijk om naar bed te gaan, iemand heeft vals gespeeld of lelijke dingen gezegd. Begeleidt je kind om te gaan met deze emoties die het hierbij heeft door:
- het onder woorden te brengen
- boos te laten kijken
- stop te zeggen
- empathisch te zijn
- tot 10 te tellen
- naar de kamer te laten gaan
- Je stem stevig te gebruiken
- Rechtop staan schouders naar achter en hoofd opgeheven
- Omdraaien en weglopen
- …
En wees vooral geduldig als je kind tijd nodig heeft om dit te leren.