Wat is veerkracht? Iedereen heeft veerkracht mee gekregen bij de geboorte.
Veerkracht zegt iets over hoe sterk je je voelt bij moeilijkheden en tegenslagen en hoe je je vervolgens probeert aan te passen aan die veranderde situatie. Veerkrachtig zijn betekent ook dat je op zoek kunt gaan naar manieren die voor jou werken om je goed in je vel te blijven voelen. Door tegenslagen en mislukkingen kan de veerkracht echter verminderen.
Wat als mijn kind te weinig veerkracht heeft?
Er zijn een aantal vuistregels die helpen de veerkracht van je kind te vergroten en in te zetten.
- We kunnen hun veerkracht vergroten door activiteiten met ze te doen waarbij ze zich blij en gelukkig voelen. Leuke dingen doen wil zeggen dat we aan onze veerkracht werken. Door ze hun talent te laten inzetten worden ze gelukkig en krijgen ze een blij gevoel. Wat gaat ervan zelf ? Waar ga jij van stralen? Waardoor vergeet je de tijd? Het benoemen van de talenten van je kind geeft je kind meer veerkracht. Bij weinig weerstand doe je eerst iets leuks en daarna iets moeilijks.
- Je kan eveneens de mensen uit je omgeving erbij betrekken. Zo kan een dagje bij opa en oma of het spelen met de buurjongen de veerkracht van je kind verhogen? Zolang ze er maar plezier aan beleven.
- Je kan ook helpen als ouder mee te ontdekken waar jou kind uit balans van geraakt. Wat vindt je kind moeilijk of spannend en hoe gaat het dan reageren? Vraag waar het de spanning voelt en help het zijn gevoelens te laten uiten en neem het zelf au serieus?
- Geef mee aan je kind dat niet alles gemakkelijk gaat. Als ouder heb je de bevoorrechte positie om het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren (zeker de eerste 12 jaar) het meeste van dat wat ze thuis zien. Hoe jij omgaat met problemen, tegenslag, oplossingen, straalt af op de kinderen. Je mag de kinderen best uitleggen hoe jij je voelt bij een tegenslag en wat je eraan wil doen. Het is oké om even down te zijn bij een tegenslag, het gaat erom hoe je weer overeind kan komen. Ze zien hoe je hulp vraagt, oplossingen zoekt en verder gaat. Elke dag opnieuw leren je kinderen van jou. Veerkracht is niet standaard bij evenveel mensen aanwezig en het is ook niet elke dag even sterk. Dat is oké. Maar je kan het wel leren en versterken, en daar heeft iedereen baat bij.
- Wat waren de momenten dat het wel werkte? Wat deed je toen? Wat of wie heeft jouw geholpen? Wat heb jij onlangs gedaan waardoor je moest lachen? Veerkracht oefening voor thuis. Neem een lege pot en steek er papiertjes in waar je blij van wordt. Haal ze eruit wanneer je ze nodigt hebt.
Zaadjes zitten in de grond en wij kunnen ze laten bloeien.